Ben je aan het kijken naar een schoorsteenveger van Univé, maar weet je nog niet goed wat deze allemaal voor jou kan betekenen? Het kan zijn dat je denkt dat je alle werkzaamheden zelf uit kan voeren. Je maakt de schoorsteen immers na gebruik schoon. Maar is dit wel genoeg? Ondanks dat je de schoonmaakwerkzaamheden zelf uitvoert, kan het zijn dat er sporen achterblijven. Hierdoor komen er veel schadelijke stoffen in de lucht en de ruimte waarin de open haard zit. Juist hier komt een goede schoorsteenveger van pas. Met een aantal werkzaamheden zorgt deze professional ervoor dat je optimaal gebruik kunt maken van jouw open haard en geen problemen op de lange termijn ervaart. Maar aan welke werkzaamheden kan je dan denken? 

De reden voor een schone schoorsteen

Jouw schoorsteen moet je te allen tijde goed schoonhouden. Iedere keer dat je de open haard aan hebt staan, komt er vervuiling in het rookkanaal. De rook en verbrandingsgassen moeten immers via dit kanaal ontsnappen. Na verloop van tijd hopen zich echter roet, as, creosoot en andere afzettingen op in de schoorsteen. Deze ophopingen kunnen brandgevaarlijk zijn en de luchtkwaliteit in je huis aantasten. Juist daarom is het aan te raden om een schoorsteenveger van Univé in te schakelen. Deze zorgt dat het rookkanaal weer vrij is van al dit vuil, waardoor er een efficiëntere verbranding kan plaatsvinden en er minder kans is op een schoorsteenbrand of een vervuilde luchtkwaliteit in huis. 

Een verscheidenheid aan werkzaamheden

Maar wat kan een schoorsteenveger in de buurt dan echt voor jou betekenen? In eerste instantie voert deze professional een grondige inspectie uit bij jouw schoorsteen en de haard zelf. Hierbij let de expert op scheuren, lekkages en structurele problemen. Dit moet allemaal veilig zijn voordat de schoorsteenveger echt aan het werk gaat. De schoonmaak kan dan pas echt beginnen. Met speciale borstels en gereedschappen wordt het roet, as en creosoot verwijderd. Vooral creosoot moet goed weggehaald zijn, omdat dit brandbaar is en zich in grote mate ophoopt in het rookkanaal. Als het allemaal verwijderd is, worden de gevaren al aanzienlijk kleiner. Naast de schoonmaak kan een schoorsteenveger ook de reparaties en ander onderhoud uitvoeren. Hierbij gaat het voornamelijk om de kleinere reparaties, zoals het afdichten van scheuren of het vervangen van onderdelen. 

Meer veiligheid in jouw huis

De schoorsteenveger in de buurt kan ook de veiligheid beter waarborgen. Hierbij gaat het in eerste instantie om de veiligheid bij de werkzaamheden. Zelf klim je niet zo eenvoudig op het dak, werk je niet met hete vuren en wil je het liefste ook niet blootgesteld worden aan gevaarlijke gassen. Juist daarom is het inschakelen van de expert de beste keuze. Daarnaast zorgt de schoorsteenveger voor meer veiligheid in jouw huis na de schoonmaak. Koolmonoxide blijft niet meer in de woning hangen, maar verdwijnt via het rookkanaal naar buiten. Met een goede professional hoef je niet meer bang te zijn dat je jouw schoorsteen niet goed kan gebruiken.